Bier en toetjes, eh, desserts

De verschillende versnaperingen waar je bier bij kunt combineren hebben we nu gehad, vis, vlees, wild en exotisch, vanavond les over het combineren van toetjes met bier. De bieren van vandaag: Chimay dubbel, 7%, een Scotch van 7,5% en een Piraat van 10.5%. daarbij was er nog over bij Syntra een Toetëler, die paste niet eigenlijk niet in het rijtje maar ach, als het toch op moet dan doen de zythologen i.e daar helemaal niet moeilijk over hoor.

20150330_191824  20150330_193139  20150330_200048

Het is geen gemakkelijke opgave want wat past er nu voor bier bij toetjes? Zoetigheid, zoet fruit, chocolade, wat ga je daar dan bij zetten? Nou, onze chefkok Jorn, jazeker, ondertussen is het ‘onze’ Jorn, had toch weer iets in elkaar weten te draaien. Een bordje met daarop als volgt: cookie crumble, chocomousse met kriekengelei, een stukje zwarte chocolade met 56% cacao, een stukje zwarte chocolade met 70% cacao en de laatste, weer een combinatie waar je niet zo gauw op komt: Griekse yoghurt met aardbeien in balsamico met wat peper. Voor de cookie crumble pak je gewoon wat chocolate chip koekjes van de supermarkt, verkruimelt die in stukken en mengt er een flinke snuif koffie doorheen, als je dan een lepeltje crumble neemt en daarna een slok bier ontploft het gewoon in je mond, werkelijk heerlijk en bijzonder apart. De Chimay paste hier het beste bij. Bij de chocomousse paste de Piraat en de  Chimay, bij de pure chocolade paste de Scotch het beste en bij de aardbeitjes in yoghurt paste de Piraat prima. Je ziet het, het kan wel maar het is verdomd moeilijk. Het is nu 2 weken Paasvakantie waarin we in de 2e week het brouwerijmuseum in Bocholt gaan bezoeken, de rest van de vakantie mogen we blokken. Braunie heeft ook zijn examenthema en heeft het ontwerp voor de voorpagina van zijn scriptie al in gedachten. Tik-tak-tik-tak…over 8 weken moet het klaar zijn om het dan eind juni tijdens de C proef te verdedigen. Ja, het is tenslotte wel een beroepsopleiding dus je moet er toch wat voor doen! Mijn A proef moet ik sowieso nog doen want toen was ik met vakantie in Dubai en Abu Dhabi, stond ook nergens vermeld dat we dan examen zouden hebben, typisch Syntra. De B proef, techniek en tappen/schenken, die doen we in mei geloof ik, dat mag geen onoverkomelijk probleem zijn. En dan is er nog een examen maar dat weet ik al niet meer waar dat over gaat. Food pairing geloof ik, moet ik nog eens navragen. Blind bieren proeven bij verschillende gerechten en dan aangeven welk bier bij welk gerecht hoort. En de leraar zegt: je mag best van mening of algemeen geldende opinie verschillen, als je het maar funderen. Komt goed dus, het ijsklontjes naar de woestijn verkopen verhaal. Pfff, het wordt er niet makkelijker op. En jullie maar denken dat het alleen maar om zuipen en vreten gaat………………………….NIETES!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: