Biersommelier opleiding
Het was weer een geweldige degoestatie avond, ik ging nog nooit zo graag naar school als tegenwoordig. Onze Pirelli (Dirk) was verjaard en bracht een drietal speciale bieren mee en ook wat houthakkersbrood en wat kazen. Bovendien had Xander een biercake gebakken. Van 18.45 tot 21.00 uur werd er stevig door het lesmateriaal gegaan, daarna gingen alle remmen los. Mwoah, viel wel mee hoor. Maar er stonden ook nog 5 speciaaltjes op de lijst van Syntra vanavond, die hebben we niet meer allemaal kunnen proeven, we hebben er een paar bewaard voor de volgende les over 2 weken.
Wat dronken we vanavond:
- Maredsous donker, zo’n 8%
- La Trappe, ook zo’n 8%
- Kasteel Rouge, 8%
- Biercake, gebakken met Kasteel Rouge
- Hopus, 8,3%
- Liefmans, 8%
- Omer, 8%
Maar om jullie toch weer even de indruk te ontnemen dat het alleen maar feesten en fuiven is, zie onderstaand een uitsnede van het lesmateriaal van vanavond:
Hoe bereken je het extractrendement? Zo dus:
Extractrendement (%) = (koudwortvolume (hl) x extractgehalte (g/100ml) x 100)/storting (kg)
Als volgt berekend:
- Het gewicht van de storting (in kg) – het gewicht is bekend via de weeginstallatie betrokken bij het malen of het storten. Nemen we als voorbeeld de productie van pilsbier met een storting van 7 ton (7000kg)
- Het koudwortvolume van de kookketel (in hectoliter) – hierbij gaat men als volgt te werk: lees eerst het heetwortvolume (in cm) af op de peilglazen van de kookketel. Zet dit heetwortvolume om in hectoliter met behulp van de tabellen van de desbetreffende kookketel. Bereken het koudwortvolume met de volgende formule en druk vervolgens uit in liter: koudwortvolume=heetwortvolume x.961
- Het extractgehalte bij 20 graden (in g/100ml), dit wordt als volgt bepaald: neem een monster van het wort uit de kookketel op het ogenblik van aflezen van de peilglazen op deze kookketel, koel af tot 20 graden en giet over in een maatcylinder. Dompel de saccharometer in de oplossing en lees het extractgehalte (in g suiker / 100g wort of graden Plato) af aan de bovenkant van de meniscus. Indien de temperatuur van het wort geen 20 graden bedraagt dient een temperatuurcorrectie te worden uitgevoerd. Zet deze waarde (aantal g suiker/100g wort) met behulp van de tabellen van Goldiner-Klemann om naar aantal g suiker / 100ml wort (bv 12g/100g = 12.56g/100ml)
Rekenvoorbeeld:
7 ton storting geeft op het einde van het kookproces 464 hectoliter hete wort. De saccharometer geeft bij 20 graden een extractgehalte van 12 graden Plato. Bereken het extractrendement van de brouwzaal.
- Gewicht van de storting: 7 ton (7000kg)
- Koudwortvolume (hl): 464hl x 0.961= 445.9hl
- Extractgehalte (g/100ml): 12 graden Plato = 12g/100g=12.56g/100ml
- Extractrendement (%): (445.9×12.56×100)/7000=80%
Geloof me, na een paar uurtjes op deze stof te zitten kraken ben je wel toe aan een biertje, of 2, of 3, of…….
Recente reacties